Hyvää helppoa gluteenitonta pastaruokaa

Pastaruoat ovat arjen pelastus. Gluteenittomat herkulliset ruoat teet helposti nyt, kun kauppojen gluteeniton pastavalikoima on kasvanut huimasti.

Raastettu pähkinä korvaa parmesaanin, on maukas ja juustoa terveellisempi.

Mac’n’cheese

4 annosta 

400 g gluteenitonta makaronia

1 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 prk (2,5 dl) juuston makuista ruokakermaa

ripaukset suolaa ja mustapippuria

2 palloa mozzarellaa

2-4 parapähkinää

 

1 Keitä pasta juuri ja juuri kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta lävikössä.

2 Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota valkosipuli pehmeäksi. Lisää ruokakerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Hauduta muutama minuutti kannen alla.

3 Sekoita makaronit ja revitty mozzarella nopeasti ruokakerman joukkoon ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai annosvuokiin.

4 Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, että pinta saa väriä.

5 Raasta pinnalle parapähkinää ja tarjoile.

Sitruunainen lohipasta on erittäin nopea valmistaa ja sopii siksi kiireiseen arkeen.

Sitruuna- lohipasta

4 annosta 

200 g gluteenitonta kikhernetagliatellea

3 rkl oliiviöljyä

400 g lohifileetä kuutioina

2-3 tl sitruunan raastettua kuorta

½ sitruunan mehu

ripaukset suolaa ja mustapippuria

3 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna

 

1 Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi.

2 Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lohet nopeasti.

3 Lisää sitruunamehu ja raastettu kuori sekä suola, mustapippuri ja salvia.

4 Kääntele nopeasti joukkoon keitetty ja valutettu pasta. Tarjoile heti.

Kasvislasagne on maukas ja mehevä ilman valkokastiketta.

Kasvislasagne

4-6 annosta 

2 paprikaa

1 pieni munakoiso

1 pieni kesäkurpitsa

2 sipulia hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

2 dl tuoretta, hienonnettua oreganoa ja rosmariinia

2 prk (800 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa

2 rkl hunajaa

0,5 tl chilijauhetta

ripaukset suolaa ja mustapippuria

1 pkt gluteenittomia lasagnelevyjä

100 g parmesaania raastettuna

 

1 Pese kasvikset ja paloittele ne.

2 Kuumenna oliiviöljy isossa korkeareunaisessa paistin- tai wokkipannussa. Lisää ensin sipulit, kuullota hetki ja lisää sitten loput kasvikset. Paista kasviksia muutama minuutti.

3 Lisää sitten yrtit, tomaattimurska, hunaja, chilijauhe, suola ja mustapippuri. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

4 Kokoa kastikkeesta, lasagnelevyistä ja raastetusta parmesaanista 3–4 kerrosta leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

5 Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

 

Gluteenittomat lasagnelevyt vaativat vähintään 45 min. paistoajan.

 

Papuspagetissa on melko voimakas maku, joka toimii hienosti paahdetun pistaasipähkinän ja broilerin kera.

Kana-pistaasipähkinäpasta

4 annosta 

200 g gluteenitonta papuspagettia

300 g broilerinrintafileitä suikaleina

ripaukset suolaa ja mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä

70 g pistaasipähkinöitä paahdettuina

½ ruukkua basilikaa

 

1 Keitä pastapakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi.

2 Mausta fileesuikaleet suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lihat.

3 Lisää rouhitut paahdetut pistaasipähkinät ja pyörittele ne lihojen joukkoon.

4 Valuta pasta ja annostele se lautasille. Lisää päälle broilerit ja viimeistele tuoreella basilikalla.

Päärynäinen pastasalaatti toimii niin arjessa kuin juhlassakin.

Pekaani-päärynäpastasalaatti

4 annosta 

200 g gluteenitonta riisipenneä

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa

2 tl hunajaa

ripaukset suolaa ja mustapippuria

ripaus kanelia

lisäksi:

3 päärynää

1 rkl saksanpähkinäöljyä

100 g rucolaa

50 g sinihomejuustoa muruina

3 rkl pekaanipähkinöitä paahdettuna

 

1 Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi, valuta ja jäähdytä kylmän veden alla.

2 Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja kääntele joukkoon pasta. Jätä maustumaan.

3 Leikkaa päärynät lohkoiksi. Kuumenna pähkinäöljy paistinpannulla ja ruskista päärynälohkot nopeasti pannulla.

4 Levitä rucola salaattivadille ja lisää joukkoon maustunut pasta. Asettele päälle päärynälohkot ja ripottele pinnalle sinihomejuusto.

5 Viimeistele rouhituilla pekaanipähkinöillä ja tarjoile.

Teksti:Kokki, ruokatoimittaja Teresa Välimäki Kuvat Vesa Tyni/Otavamedia
Avainsanat: gluteeniton, keliakia, Kotilääkäri, kotiruokaa, pasta, ravitsemus, ruoka, ruokaohje

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *