Hyvän olon keittiö – Herkullista kasvisruokaa

Seesamitofua ja riisiä

4 annosta 

400 g tofua

2 rkl soijakastiketta

1 tl chililastuja

3 rkl hunajaa

2 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl seesamiöljyä

ripaus mustapippuria

2 tl maissitärkkelystä

2 rkl seesaminsiemeniä

1 dl kevätsipulia hienonnettuna

Tarjoiluun

keitettyä jasmiiniriisiä

1 Leikkaa tofu kuutioiksi.

2 Sekoita kulhossa soija, chili, hunaja, riisiviinietikka, seesamiöljy ja mustapippuri. Kääntele tofupalat marinadissa ja anna maustua noin 15 minuuttia.

3 Nosta tofupalat marinadista leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä palat ja jatka vielä noin 15 minuuttia.

4 Kaada marinadi korkeareu-naiseen paistinpannuun ja lisää maissitärkkelys. Kiehauta vispilöiden ja lisää sitten tofupalat. Kääntele joukkoon myös seesaminsiemenet ja kevätsipuli.

5 Tarjoile keitetyn jasmiini- riisin kera.

Mausteiset nyhtispihvit

12–14 pihviä/ 4 annosta

Pihvit

1 pkt nyhtökauraa

1 prk kevytkermaviiliä

1 dl vettä

0,5 dl korppujauhoja

1 kananmuna

1 sipuli kuullotettuna

1 vihreä chilipalko hienonnettuna

0,5 tl currya

0,5 tl maustepippuria

suolaa

1 tl paprikajauhetta

tilkka rypsi- tai oliiviöljyä

Pikkelöity porkkana

3 porkkanaa suikaleina

2 dl viinietikkaa

1 dl vettä

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl unikonsiemeniä

1 Valmista ensin porkkanat. Kuumenna kattilassa muut aineet paitsi porkkanasuikaleet niin, että sokeri ja suola sulavat. Lisää porkkanat ja jäähdytä.

2 Hienonna nyhtökaura veitsellä.

3 Sekoita kulhossa nyhtiksen joukkoon muut pihvien ainekset. Anna turvota 15–20 min.

4 Muotoile taikinasta pihvejä öljytylle paistinpannulle. Paista pihveihin molemmin puolin kaunis väri.

Nopea papu- bataattikeitto

6–8 annosta 

2 rkl oliiviöljyä

1 sipuli hienonnettuna

1 punainen chilipalko

2 bataattia kuutioina

2 rkl punaista currytahnaa

1 dl täysjyväriisiä

1,5 l hyvää kasvis- tai

sienilientä

4 dl erilaisia papuja

1 pieni paprika kuutioina

1 pieni kesäkurpitsa kuutioina

3 rkl sitruunamehua

suolaa ja mustapippuria

2 dl maustettua mifua

1 dl tuoretta basilikaa

1 Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuli ja chili. Lisää bataattikuutiot ja currytahna. Paista pari minuuttia.

2 Lisää riisi ja liemi. Kiehauta ja keitä 10–15 minuuttia.

3 Lisää pavut sekä paprika- ja kesäkurpitsakuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.

4 Mausta keitto sitruuna- mehulla sekä suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

5 Lisää keittoon viimeisenä mifu ja basilika. Kuumenna ja tarjoile.

Härkis- bataattivuoka

1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1 sipuli hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

400 g härkistä (esim.BBQ-maustettua)

400 g maustettua tomaattimurskaa

suolaa ja mustapippuria

2 tl kuivattua oreganoa

1 kg bataattia keitettynä ja soseutettuna

ripaus muskottia

1 kananmuna

1 Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää härkis ja paista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja oregano. Kiehauta ja mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

2 Mausta bataattisose suolalla ja muskotilla. Sekoita joukkoon kananmuna.

3 Lusikoi puolet bataattisoseesta uunivuoan pohjalle ja lusikoi päälle härkis-tomaattiseoskerros. Levitä pinnalle loput bataattisoseesta.

4 Paista 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia.

Vinkki!

Härkis-bataattivuoka valmistuu nopeasti, kun käytät kaupan valmista bataattisosetta.

Täytetyt munakoisot

4 annosta 

3 pientä munakoisoa

1+1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli hienonnettuna

ripaus suolaa

2 dl punaisia kypsiä linssejä

2 dl keitettyä punaista kvinoaa

3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

3 rkl persiljaa hienonnettuna

2 tomaattia kuutioituna

2 rkl kapriksia

suolaa ja mustapippuria

3 rkl rouhittuja maapähkinöitä

1 Halkaise munakoisot ja leikkaa pintoihin ristikkoviillot. Pane puolikkaat leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja sivele ne oliiviöljyllä. Paahda 200-asteessa noin 20 min.

2 Valmista täyte. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä pannulla. Kuullota sipuli. Lisää kypsät valutetut linssit, kvinoa ja yrtit. Paista hetki.

3 Lisää tomaattikuutiot ja kaprikset. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

4 Nosta munakoisot vadille ja lusikoi päälle täytettä.

5 Viimeistele maapähkinärouheella ja tarjoile heti.

Teksti:Kokki, ruokatoimittaja Teresa Välimäki Kuvat Tommi Tuomi/Otavamedia
Avainsanat: kasvisruoka, Kotilääkäri, resepti, ruoka

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *