Marjoissa on nyt makua

Suomalaiset supermarjat mustikka, herukka ja vadelma sopivat monenlaisiin ruokiin. Vielä on kesää jäljellä!

WR_5536

Raakapallerot sopivat välipalaksi, nopean energian tarpeeseen sekä herkutteluun.

 

Palvilammassalaatti ja vadelmia

WR_5504

vadelmien kevyesti hapokas ja makea aromi sopii täydellisesti savustetun lihan ja kalan kumppaniksi.

4 annosta / L

2 dl keitettyjä ohrasuurimoita

2 rkl oliiviöljyä

1 dl tuoretta minttua

hienonnettuna

ripaukset suolaa ja

mustapippuria

250 g palvilammasta

12 kerää salaatteja

½ kurkku

3 dl tuoreita vadelmia

kastike

1 pieni salottisipuli

hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl vadelmaviinietikkaa

ripaukset suolaa ja

mustapippuria

2 tl hunajaa

 

1 Sekoita ensin kastikkeen ainekset pienessä kulhossa ja jätä tekeytymään.

2 Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan, mutta jätä ne hieman napakoiksi. Huuhtele ja sekoita joukkoon oliiviöljy ja minttu. Mausta ripauksilla suolaa ja mustapippuria.

3 Suikaloi tai viipaloi palvilammas ja revi salaatit haarukkapaloiksi. Halkaise kurkku, poista siemenet teelusikalla ja viipaloi.

4 Kokoa lautasille salaatteja, kurkkua, ohrasuurimoita ja lammasta. Lisää pinnalle vadelmat ja viimeistele kastikkeella.

Helppo lohisalaatti ja herukka- vinegrette

WR_5526

Kun sekoitat salaatin kastiketta, ei haittaa jos herukat hieman hajoavat.

4 annosta / G L

500 g lohifileetä

ripaus suolaa

1 kesäkurpitsa

12 kerää rapeita salaatteja

nippu kesäsipulia

kastike

2 dl herukoita (puna-, valko- tai mustaherukoita)

3 rkl timjamia hienonnettuna

3 rkl avokadoöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

ripaukset suolaa ja

mustapippuria

2 dl puna-, valko- tai

mustaherukoita

viimeistelyyn

parmesaanilastuja

 

1 Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa. Jätä maustumaan.

2 Mausta lohen pinta kevyesti suolalla. Grillaa tai paista lohipala kypsäksi.

3 Viipaloi kesäkurpitsa noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Grillaa kesäkurpitsaviipaleet napakan kypsiksi.

4 Revi salaatti haarukkapaloiksi ja hienonna kesäsipuli.

5 Paloittele kypsä lohi käsin rouheiksi paloiksi.

6 Kokoa lautasille tai vadille salaatteja ja lisää päälle kesäkurpitsaa ja lohta. Ripottele päälle kesäsipuli ja viimeistele kastikkeella.

 

Vadelma- manteli-taateliraakapallerot

16 kpl / G L V

150 g pehmeitä taateleita

(ilman kiviä)

150 g saksanpähkinöitä

100 g tuoreita vadelmia

(tilkka vettä)

viimeistelyyn

kookoshiutaleita

 

1 Mittaa taatelit, pähkinät ja vadelmat tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

2 Pyöritä koepallo. Jos massa on liian kuivaa ja pallo hajoaa, lisää siihen tilkka vettä.

3 Pyöritä massasta noin 16 palloa, ja pyörittele pallot kookoshiutaleissa.

4 Säilytä jääkaapissa ja napsi palloja välipalaksi tai makean nälkään.

Mustikka-kvinoapuuro

WR_5514

kokeile gluteenittomassa kvinoapuurossa myös vadelmaa ja herukoita. toimii!

4 annosta / G L V

2 dl kvinoaa

2 dl vettä

5 dl mantelimaitoa

1 dl gluteenittomia

kaurahiutaleita

2 dl mustikoita

ripaus suolaa

ripaus vaniljajauhetta

pinnalle

mustikoita

tilkka kylmää mantelimaitoa

 

1 Huuhtele kvinoa ja mittaa se kattilaan veden kanssa. Kiehauta ja hauduta hetki.

2 Lisää mantelimaito, kaurahiutaleet, mustikat, suola ja vaniljajauhe. Sekoita ja hauduta hiljaa kannen alla 1520 minuuttia.

3 Jaa puuro lautasille ja lisää tilkka kylmää mantelimaitoa sekä muutama mustikka.

Vinkki: tämä puuro maistuu ihanalle myös kylmänä!

Marjajäätelöt

WR_5520

helppoa, hyvää ja terveellistä? Kyllä, näihin marjajäätelöihin pätevät nuo kaikki adjektiivit.

6 kpl

0,5 l tuoreita mustikoita,

herukoita ja vadelmia

3 dl makeutettua

mantelimaitoa

1 dl tuoreita mintunlehtiä

0,5 dl hunajaa

1 rkl raastettua tuoretta

inkivääriä

2 pientä marenkia

 

1 Mittaa kaikki muut aineet tehosekoittimeen paitsi marengit. Sekoita tasaiseksi.

2 Jaa massa jäätelömuotteihin ja ripottele näkyviin jäävälle pinnalle murskattua marenkia.

3 Pakasta vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Vinkki: voit myös pakastaa massan pienessä leipävuoassa ja pyörittää siitä jäätelökauhalla palloja.

 G=gluteeniton  L=laktoositon  V=kasvisruokavalio

8/2016 Kotilääkäri

Teksti:Teresa Välimäki
Kuvat:Jarmo Wright/Otavamedia
Avainsanat: herukka-vinegrette, Kotilääkäri, kvinoapuuro, lohisalaatti, marja, marjajäätelö, palvilammassalaatti, vadelma-manteli-taatelipallerot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *