Maukasta vegaanista joulua

Anna tänä jouluna juhlaväelle hyvän olon lahja ja kata pöytään herkulliset ja hyvää tekevät vegaaniset herkut.

Aloitus-aineet

Punajuuripihvit ja kukkakaalimuusia

IMG_0026_1

Kukkakaalimuusi ja punajuuripihvit on jouluisen punavalkoinen ja herkullinen ruoka-annos.

6 annosta / G L V

1 sipuli

½ tuore chilipalko

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

5 keskikokoista punajuurta

3 Rosamunda-perunaa

2 dl keitettyjä punaisia

linssejä

1 dl hienonnettua

lehtipersiljaa

½–1 tl fenkolinsiemeniä

jauhettuna

ripaus suolaa ja

mustapippuria

oliiviöljyä paistamiseen

Kukkakaalimuusi

1 iso kukkakaali

½ dl oliiviöljyä

2–3 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

1 dl paahdettuja

saksanpähkinöitä

 

1 Kuumenna öljy pannulla, lisää silputut sipulit ja hienonnettu chili, kuullota pehmeäksi.

2 Kuori ja raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Sekoita kulhossa sipuli-chiliseos, juuresraasteet ja keitetyt ja valutetut linssit tasaiseksi taikinaksi. Mausta lehtipersiljalla, fenkolilla, suolalla ja pippurilla.

3 Muotoile taikinasta pieniä pihvejä ja paista pannulla öljyssä keskilämmöllä 4–5 minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpiminä uunissa foliolla peitettynä.

4 Keitä kukkakaali kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, säästä 1 dl.

5 Soseuta kukkakaali ja lisää joukkoon mausteet. Notkista tarvittaessa keitinvedellä. Tarkista maku. Rouhi pähkinät ja ripottele ne valmiin muusin pinnalle.

Bataatti-maa-artisokkalaatikko

Aloitus3-IMG_0003_1

Mantelilastut antavat bataatti-maa-artisokkalaatikkoon rapsakkuutta.

6 annosta / G L V

500 g bataattia soseutettuna

400 g maa-artisokkaa

soseutettuna

4 valkosipulinkynttä

hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

1 tl muskottipähkinää

1 tl suolaa

3 rkl paahdettuja

mantelilastuja

Pinnalle

3 rkl paahdettuja

mantelilastuja

 

1 Yhdistä soseet kulhossa. Sekoita joukkoon muut ainekset.

2 Kaada seos noin 1 litran vetoiseen uunivuokaan (tai pieniin annosvuokiin).

3 Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

4 Ripottele pinnalle loput mantelilastut ja tarjoile.

Sieni-ceviche

IMG_0013_1

Sieniceviche maistuu hyvän leivän tai siemennäkkärin kera.

6 annosta / G L V

400 g viljeltyjä sieniä

(esim. siitake ja/tai

herkkusieni)

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1 punainen

chilipalko

½ ruukkua korianteria

½ ruukkua minttua

1–2 limetin mehu ja raastettu

kuori

½ dl oliiviöljyä

2 tl ruokosokeria

ripaus suolaa ja

mustapippuria

 

1 Puhdista ja kuutioi sienet ja laita ne kulhoon. Hienonna punasipuli, valkosipulinkynnet ja chili sekä yrtit, lisää ainekset kulhoon. Lisää myös limetin mehu, oliiviöljy, sokeri sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

2 Anna makujen tekeytyä viileässä.

3 Valuta kulhoon mahdollisesti syntyvä neste pois ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

4 Koristele tuoreella korian- terilla ja mintunlehdillä.

5 Vinkki: reseptiin sopivat viljellyistä sienistä myös mm. portobello ja osterivinokas.

 

Kikherne- pinaattisalaatti

IMG_0016_1

Paahdetut ja mausteiset kikherneet ovat tämän salaatin juju. granaattiomenan siemenet tuovat Makean vivahteen ja hehkeää punaa annokseen.

6 annosta / G L V

500 g säilykekikherneitä

2 rkl oliiviöljyä

½ tl cayennenpippuria

½ tl kanelia

3 tl raastettua sitruunan

kuorta

1 rkl tummaa sokeria

ripaus suolaa

tuoretta rosmariinia

hienonnettuna

3 rkl mustia

seesaminsiemeniä

Lisäksi

200 g pinaattia

1 rkl oliiviöljyä

1 granaattiomenan

siemenet

 

1 Valuta kikherneet lävikössä ja kaada ne kulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausteet.

2 Levitä maustetut herneet leivinpaperilla peitetylle uuni- pellille ja paahda herneitä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia kerran pari käännellen.

3 Kaada kuumat kikherneet tarjoiluastiaan ja kääntele joukkoon seesaminsiemenet.

4 Kuullota pinaatti nopeasti pannulla oliiviöljyssä ja lisää kulhoon. Viimeistele granaattiomenan siemenillä.

Uunihedelmät ja kookoskermavaahtoa

IMG_0031_1

Uunin lämpö herättää hedelmien makeuden ja mausteiden aromit.

6 annosta / G L V

5–6 tuoretta luumua

2 päärynää

1 iso omena

2–3 rkl tummaa sokeria

½ tl kanelia

½ tl inkivääriä

200 g pakastemarjoja

3 tähtianista

2 kanelitankoa

Kookoskerma

2 dl kylmää kookoskermaa

½ tl vaniljasokeria

 

1 Lohko hedelmät ja laita ne reunalliseen uunivuokaan.

2 Kääntele joukkoon sokeri, kaneli ja inkivääri. Kaada päälle pakastemarjat ja lisää mukaan tähtianikset ja kanelitangot.

3 Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

4 Vaahdota kookoskerma ja mausta vaniljasokerilla.

5 Tarjoa hieman jäähtyneet hedelmät kookoskermavaahdon kera.

G =gluteeniton L =laktoositon V =kasvisruokavalio

 Kotilääkäri 11-12/2016

Teksti:Teresa Välimäki
Kuvat:Jarmo Wright/Otavamedia
Avainsanat: bataatti-maa-artisokkalaatikko, jouluruoka, kikherne-pinaattisalaatti, kukkakaalimuusi, punajuuripihvi, sieni-ceviche, vegaani

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *