Rintasyöpä voi hyökätä uudestaan

Rintasyöpä voi uusiutua pitkänkin ajan jälkeen. Kaikista rintasyöpäpotilaista noin joka viidennellä syöpä uusiutuu.

Rintasyöpään sairastuu vuosittain 5 000 naista. Rintasyövistä on toteamishetkellä 90 prosenttia paikallisia ja 5–10 prosenttia levinneitä.

”Kaikista rintasyöpäpotilaista noin joka viidennellä syöpä uusiutuu kaukoetäpesäkkeisenä, paikallisena rinnassa tai lähialueiden imusolmukkeissa”, kertoo HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri, vs. toimialajohtaja Johanna Mattson.

Uusiutunut rintasyöpä todetaan useimmiten viiden vuoden kuluessa ensimmäisestä sairastumisesta. Tauti voi silti uusiutua jopa 20 vuoden jälkeen. Se ilmenee tavanomaisimmin luustossa, maksassa, keuhkoissa, imusolmukkeissa tai ihossa. Myös etäpesäkkeet eli metastaasit aivoissa ovat mahdollista.

Paikallisesti uusiutunut rintasyöpä pyritään hoitamaan kirurgisesti. Mahdollisuuksien mukaan hoitoa täydennetään säde- ja lääkehoidoilla. Paikallisesti uusiutuneesta syövästä voi parantua.

Kaukoetäpesäkkeinen eli levinnyt rintasyöpä on nykyhoidoilla edelleen parantumaton sairaus. Hoidon tavoitteena on pysäyttää etäpesäkkeiden kasvu ja pienentää niitä.

”Tällöin sairauden mahdolliset oireet saadaan hallintaan ja elinaika pitenee.”

Hoitokeinoja on useita. Levinnyttä rintasyöpää voidaan hoitaa niin ikään leikkaus- tai sädehoidolla, mutta pääasiassa suositaan lääkehoitoa.

”Se kulkeutuu kaikkialle elimistöön verenkierron mukana. Yleensä mikrometastaaseja on kehossa muuallakin kuin näkyvien etäpesäkkeiden alueella”, perustelee Johanna Mattson.

 

Useita lääkevaihtoehtoja

Lääkehoitovaihtoehtoja on useita. Syövän kaikkia alatyyppejä vastaan voidaan käyttää erilaisia solunsalpaaja- eli solumyrkkyhoitoja. HER2-positiiviseen tyyppiin voidaan käyttää lisäksi täsmälääkkeitä, joita yhdistetään solunsalpaajiin tai hormonaalisiin hoitoihin.

”Lääkitystä käytetään peräkkäin siten, että tuloksellista hoitoa jatketaan niin kauan kuin tehoa riittää eikä liikaa haittavaikutuksia ilmene. Yhden lääkehoidon hyvä hoitovaste saattaa kestää kuukausista useisiin vuosiin”, kertoo Johanna Mattson.

HER-2 positiivisen ja hormonireseptoreita ilmentävän rintasyövän hoitoon on tullut runsaasti uusia lääkehoitoja viime vuosina.

”Lisäksi immunologisia lääkehoitoja tutkitaan syövän tietyissä alatyypeissä”, lisää Johanna Mattson.

Keskimääräinen elinaika levinneen rintasyövän toteamisen jälkeen on noin kolme vuotta.

”Osa potilaista saa hoidoille erinomaisen pitkän hoitovasteen ja voi elää sairautensa kanssa huomattavasti pidempään”, Johanna Mattson toteaa.

Teksti:Pirjo Kemppinen
Avainsanat: Kotilääkäri, rintasyöpä, terveys

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *